Authentiek communiceren


Wie niet van zichzelf overtuigd is, kan een ander ook niet overtuigen.

In onze dagelijkse communicatie met gesprekspartners dienen we steeds vaker onze communicatieve vaardigheden aan te spreken om de boodschap van de ander te begrijpen én onze boodschap over te brengen. Mensen worden getraind op communicatief gebied. Dit betekent in de praktijk dat we gesprekken voeren met mensen die zich wellicht niet authentiek gedragen maar acteren. De geldt zowel voor de verbale als ook de non verbale kant van de communicatie. Maar gedraag jij je wèl authentiek? Communiceren duurt ons al snel te lang en vaak binnen enkele seconden, hebben we onze positie ingenomen. We praten nog slechts vanuit dit standpunt, om deze veilig te stellen. Hierbij kunnen we voorbijgaan aan signalen die onze gesprekspartners afgeven. In veel trainingen wordt gesproken over het “ontwikkelen” van de deelnemer. Echter zijn wij al niet gevormd door onze levenservaring en wijze lessen van ouders en managers hoe wij zouden moeten communiceren? Zijn dit altijd de juiste tips en adviezen of heeft men jou op een dwaalspoor gebracht, waardoor je niet meer adequaat reageert? Hoe authentiek is ons gedrag?

De training Authentiek Communiceren biedt haar deelnemers de mogelijkheid om meer inzicht te verkrijgen in hoe men zelf, zowel verbaal als non-verbaal, overkomt op een gesprekspartner. Door het pragmatisme van deze onconventionele meerdaagse training krijgen de deelnemers, op basis van zelfanalyse, (her)inzichten in de wijze hoe ze zelf, maar ook anderen, reageren en daarmee handelen in hun communicatie. Op basis van deze zelfanalyse wordt het makkelijker om situaties effectiever te interpreteren, en aansluitend te beïnvloeden. Middels een continu samenspel van de individuele deelnemer, de overige deelnemers en de trainer, worden zowel de sterke punten- als de verbeterpunten van de individuele deelnemers uitvergroot. De training is een mix van vaardigheden, technieken en tips in combinatie met door de deelnemers zelf ingebrachte voorbeeldsituaties, waardoor nieuwe inzichten worden verkregen in hoe ieder acteert in het spel dat communicatie heet. Het doel van Authentiek Communiceren is dat je vooral jezelf blijft, maar jij met jouw Authentieke ik, situaties effectiever kunt beïnvloeden, door middel van het aanbrengen van nuances in het eigen gedrag en het makkelijker doorgronden van jouw gesprekspartner.

Op basis van een individueel intakegesprek, tussen de deelnemer en de trainer, worden de wederzijdse verwachtingen en leerdoelen in kaart gebracht. Deze worden gedurende het gehele traject geraadpleegd en daar waar nodig bijgesteld. Gedurende de intervalperioden van een aantal weken oefenen de deelnemers met de praktische opdrachten, die gedurende een trainingsdag worden afgesproken. Daarnaast wijst ieder deelnemer een andere deelnemer aan, die hem of haar gedurende het gehele traject met woord en daad ondersteunt bij het uitvoeren van de praktische opdrachten. Het traject wordt afgesloten met een eindevaluatiegesprek tussen deelnemer, direct leidinggevende en trainer.

Authentiek Communiceren geeft o.a. inzichten in:
Waarom stellen mensen ons vragen?
Wat spreek je uit en hoe komt jouw boodschap over bij jouw gesprekspartner?
Wat straal je uit en hoe komt dit over bij jouw gesprekspartner?
Reageer je vanuit ervaring en of vanuit theoretisch aangeleerd gedrag?
Kun je beïnvloeden, stimuleren om jouw doel te bereiken en dat doel niet uit het oog verliezen?
Ben je in staat effectief te communiceren om jouw gesprekspartner te beïnvloeden zonder jouw authenticiteit te verliezen?

De doelgroep voor Authentiek Communiceren zijn personen met een relatieve dosis trainings- werk- en of levenservaring.

Nb: optioneel bestaat de mogelijkheid tijdens of na het trainingstraject te worden begeleid door een coach middels individuele coaching gesprekken.

error: Inhoud van deze site valt onder copyright !!